Privacy Policy

Privacy Policy


This Privacy Policy applies to the products, services, website(s) provided, mobile application(s) provided and/or the business conducted, by Skiin Co. (collectively and individually referred to as “Skiin Co.”, "we", "our", "us") and explains how we handle Personal Data and comply with the requirements of Malaysia’s Personal Data Protection Act ("PDPA"). Skiin Co. takes the security and privacy of the Personal Data of its customers and users of its website(s) (may be collectively or individually referred to as the “Site”) very seriously.

This Privacy Policy will assist you in understanding how we collect, use, disclose and/or process the Personal Data you have provided to us or that we possess about you, as well as to assist you in making an informed decision before providing us with any of your Personal Data. The term “Personal Data” refers to information that is connected to you as an identifiable individual, defined under the PDPA to mean information in respect of commercial transactions, that relates directly or indirectly about an individual, who is identified or can be identified from that information, or from that information and other information to which an organisation has or is likely to have in its possession (“Personal Data”). This may include your name, address, telephone number, email address, date of birth, gender, credit card details,photographs, personal images, device ID, operating system or version, information about your purchases or preferences, and any other information collected by us where you are identified or identifiable.

If you, at any time, have any queries about this Privacy Policy or any other queries in relation to how we may manage, protect and/or process your Personal Data, please email our Data Protection Officer at skiincosmetics@gmail.com.

This Privacy Policy is subject to Malaysian laws.

1.0 Collection of Personal Data

1.1 We may collect Personal Data from you through various means, including but not limited to instances when you: · provide your Personal Data through our Site for the purpose of registering for and creating an account; - participate in a promotion or other website features;

  • request for a product or services information or to receive any marketing, promotional or other types of communications; · provide your ratings and review of products as a customer; · make purchases through our retail store or Site; · make enquiries or comments through our Customer Department through skiincosmetics@gmail.com; and/or · interact with our sales staff or with us.

1.2 In addition to the above, we may use the following (but not limited to the) technologies (elaborated below) to automatically collect information about your activities on the Site, as the case may be:

  • Cookies · Flash Cookies · Web beacons, clear pixels, or pixel tags · Analytical tags · Web server logs · Geo-location technologies

1.3 You have no obligation to provide any of the Personal Data requested by us. However, depending on circumstances, it may be the case that if you do not provide the requested Personal Data, we may not be able to provide you with certain products and services, or transact with you, that depend on the collection, use or disclosure of your Personal Data.

2.0 Purposes For Collection, Use, Disclosure And Processing Of Personal Data

2.1 Skiin Co. will/may collect, use, disclose and/or process your Personal Data for one or more of the following purposes:

(a) administering, facilitating, processing and/or dealing in any matters relating to your use or access of the Site. Without limiting the generality of the foregoing, if you:

(i) gain access to or sign in to the Site, using your login credentials of a Social Networking Site, or (ii) use any features of a Social Networking Site such as its widgets, plug-ins and browser push notifications, made available to you on our Site,

(b) monitoring, processing and/or tracking your use of the Site in order to provide you with a seamless experience, facilitating or administering your use of the Site, and/or to assist us in improving your experience in using the Site;

(c) assessing and processing your request for the purchase of and/or subscription to our products and/or services;

(d) registering you as a customer of Skiin Co. and/or to deal with, process and/or administer the account that you may open with us, including to facilitate your transactions or activities on the Site, or your transactions or activities with us;

(e) administering, facilitating, processing and/or dealing with your relationship with us, any transactions or activities carried out by you on the Site or at our retail stores. This includes processing your application, orders and payment transactions; implementing transactions and the supply of products and/or services to you that you have requested. Without limiting the generality of the foregoing, should you make a purchase to be delivered to a third party recipient, you consent to us disclosing Personal Data that identifies you, to the said third party recipient (such as but not limited to your name). Further, you acknowledge and agree that delivery of your purchase could involve disclosure of certain Personal Data about you to bring about delivery of the same such as your name and contact details, which may be disclosed on the cover of the parcel, on an envelope or a delivery related document, as the case may be, which could be seen by third parties who view such parcel, envelope or said document;

(f) carrying out your instructions or responding to any enquiry given by (or purported to be given by) you or on your behalf including responding to your customer service enquiries and complaints; or responding to or dealing with your interactions with us;

(g) contacting you or communicating with you via phone/voice call, text message and/or fax message, email and/or postal mail for the purposes of administering and/or managing your use of the Site, and/or account with us, your relationship with us or any transactions made by you with us. You acknowledge and agree that such communication by us could be by way of the mailing of correspondence, documents or notices to you, which could involve disclosure of certain Personal Data about you to bring about delivery of the same as well as on the external cover of envelopes/mail packages;

(h) providing services to you as our account holder, as our customer, as a member of our loyalty program(s) or when requested by you; dealing with or administering your participation in contests, gamification, social events organized by us;

(i) sharing or disclosing (at our discretion) your suggestions, comments, feedback or content (including audio, video etc.) (collectively “Feedback”) that you provide through Social Networking Sites, to the Site or to us (including at the retail stores), with other users of the Site or with the public, for publicity and/or promotion purposes with a view to marketing or showcasing the business of Skiin Co., and/or to acquiring customers, and/or for the purpose of providing the public with your Feedback which may be useful for the public’s purchasing decision or for the public’s information or otherwise. This includes us disclosing your name together with your Feedback. Without limiting the generality of the foregoing, in the above regard, your Feedback and name may/will be published or shared by us on public media platforms such as the newspaper, the Internet, in our (including our affiliates’) annual reports (if any) etc., and/or incorporated as part of Skiin Co.’s marketing collaterals/materials or corporate video to be disclosed to the public, and you hereby consent to the same. Do not provide us with Feedback if you do not wish for such Feedback to be disclosed to the public. If you wish to give us your Feedback without it being disclosed to the public, please separately email our Customer Department at skiincosmetics@gmail.com and head the subject of your email with the word “Confidential”;

(j) carrying out due diligence or other screening activities (including background checks) in accordance with legal or regulatory obligations (whether of Malaysia or a foreign country) applicable to us or our affiliates/associated companies, the requirements or guidelines of governmental authorities (whether Malaysia or a foreign country) which we determine are applicable to us or our affiliates/associated companies, and/or our risk management procedures that may be required by law (whether of Malaysia or a foreign country) or that may have been put in place by us or our affiliates/associated companies;

(k) to prevent or investigate any fraud, unlawful activity or omission or misconduct, whether or not there is any suspicion of the aforementioned; dealing with and/or investigating complaints;

(l) complying with or as required by any applicable law, court order, order of a regulatory body, governmental or regulatory requirements of any jurisdiction applicable to us or our affiliates/associated companies, including meeting the requirements to make disclosure under the requirements of any law binding on us or our affiliates/associated companies, and/or for the purposes of any guidelines issued by regulatory or other authorities (whether of Malaysia or elsewhere), with which we or our affiliates/associated companies are expected to comply;

(m) complying with or as required by any request or direction of any governmental authority (whether of Malaysia or a foreign country) which we are expected to comply with; or responding to requests for information from public agencies, ministries, statutory boards or other similar authorities (including but not limited to Customs Department and Ministry of Health) (whether of Malaysia or a foreign country). For the avoidance of doubt, this means that we may/will disclose your Personal Data to such parties upon their request or direction;

(n) conducting research (including customer research), surveys, market surveys, analysis and/or development activities (including but not limited to data analytics, surveys and/or profiling) to improve our services and facilities, or to improve our understanding of your interests, concerns and preferences, in order to enhance any continued interaction between yourself and us connected or in relation to the Site, or improve any of our products or services. Without limiting the generality of the foregoing, we may/will in this regard send you surveys or request a face to face interview survey, by way of email or postal mail;

(o) storing, hosting, backing up (whether for disaster recovery or otherwise) of your Personal Data, whether within or outside Malaysia;

(p) facilitating, dealing with and/or administering external audit(s) or internal audit(s) of the business of Skiin Co. or that of its affiliates/related corporations;

(q) for marketing purpose and in this regard, we would be providing you with marketing, advertising and promotional information, materials and/or documents relating to products, contests, services and/or events (including those of third party organisations whom Skiin Co. may collaborate with) that Skiin Co. (including its affiliates/related corporations) or such third party organisations may be selling, marketing, offering, organizing, involved in or promoting, whether such products, services and/or events exist now or are created in the future:

(i)r by way of postal mail, electronic transmission to your email address(es), push notifications, other forms of in-app notifications or harnessing other technologies (such as geo-location technology) for our App on your mobile device(s) or other technologies on your computers, and/or through other modes of communication, in compliance with the PDPA. You may opt out of this or withdraw from this at any time by sending an email to our Data Protection Officer. For the avoidance of doubt, unlike (ii) below, the application of or your acceptance of or your consent to this Privacy Policy, constitutes your consent to this subparagraph (i); and/or

(ii) if you have separately expressly consented to one or more of the modes of communications of voice calls, text messages or faxes, to your Malaysia telephone number, in compliance with the requirements of the PDPA.

For the avoidance of doubt, this subparagraph is without prejudice to subparagraph (n) above for which you have hereby consented to us contacting you for a survey, which you may subsequently opt out of by sending our Data Protection Officer notice;

(r) dealing with and/or facilitating a business asset transaction or a potential business asset transaction, where such transaction involves Skiin Co. as a participant or involves only a related corporation or affiliated company of Skiin Co. as a participant or involves Skiin Co. and/or any one or more of Skiin Co.’s related corporations or affiliated companies as participant(s), and there may be other third party organisations who are participants in such transaction. “business asset transaction” means the purchase, sale, lease, merger or amalgamation or any other acquisition, disposal or financing of an organisation or a portion of an organisation or of any of the business or assets of an organisation;

(s) to implement and maintain our information technology systems, including to store and process Personal Data in computer databases and servers located within and outside Malaysia;

(t) anonymization of your Personal Data. In this regard, you acknowledge that Personal Data that has been anonymized is no longer Personal Data and the requirements of the PDPA would no longer apply to such anonymized data;

(u) record-keeping purposes and producing statistics and research for internal and/or statutory reporting and/or record-keeping requirements, of Skiin Co. or of its affiliates/related corporations; and

(v) Skiin Co., Skiin Co. Group Companies’ or Skiin Co.’s parent corporation’s reporting purposes including but not limited to reporting on Skiin Co.’s business performance (“Skiin Co. Group Companies” means Skiin Co., its affiliates, related corporations and associated companies globally);

(the purposes set out in this paragraph 2.1 above shall be collectively referred to as the “Purposes”).

2.2 For the avoidance of doubt, you acknowledge and consent to Skiin Co. sharing anonymised information such as but not limited to in the following circumstances. For the further avoidance of doubt, the PDPA does not apply to anonymised data that does not identify an individual and the PDPA does not provide you with a right to object to an organisation handling or processing anonymised data:

(a) Aggregate information. We may share anonymised aggregate information about our customers with advertisers and marketing partners;

(b) Behavioural-based advertising. A third party may use technology to collect anonymised information about your use of Site so that they can provide advertising about products and services tailored to your interest. That advertising may appear either when you are using the Site, or using the Internet or your mobile device to visit other websites.

3.0 Sharing and Disclosure of Personal Information

3.1 Skiin Co. may/will need to disclose your Personal Data to third parties, whether located within or outside Malaysia, for one or more of the above Purposes, as such third parties, would be processing your Personal Data for one or more of the above Purposes. In this regard, you hereby acknowledge, agree and consent that we are permitted to disclose your Personal Data to such third parties (whether located within or outside Malaysia) for one or more of the above Purposes and for the said third parties to subsequently collect, use, disclose and/or process your Personal Data for one or more of the above Purposes. Without limiting the generality of the foregoing or of paragraph 3, such third parties include :

(a) our related corporations and affiliates either in Malaysia or overseas including the countries listed in Appendix A to this Privacy Policy;

(b) any of our agents, contractors or third party service providers that process or will be processing your Personal Data on our behalf or otherwise, including but not limited to those which provide administrative or other services to us such as mailing houses, call centres, telecommunication companies, logistics companies, information technology companies and data centres;

(c) our business partners;

(d) any actual or proposed assignee or transferee of the business of Skiin Co., or a merged entity in the event Skiin Co. is merged to create the said merged entity;

(e) any other person to whom such disclosure is required by law or regulatory requirement or pursuant to a court order;

(f) third parties to whom disclosure by Skiin Co. is for one or more of the Purposes and such third parties would in turn be collecting and processing your Personal Data for one or more of the Purposes.

3.2 We will provide our preferred service providers with the information they need to perform their services and work with them to respect and protect your Personal Data. We require our service providers to adhere to strict privacy guidelines and not to use your Personal Data for unauthorised purposes.

3.3 Where your Personal Data is to be transferred out of Malaysia, we will comply with the PDPA in doing so. This includes taking appropriate steps to ascertain that the overseas recipient organisation of the Personal Data is bound by legally enforceable obligations to provide to the transferred Personal Data a standard of protection that is at least comparable to the protection under the PDPA.

4.0 Provision Of Third Party Personal Data By You

4.1 Should you provide Skiin Co. with Personal Data of individual(s) other than yourself, you represent and warrant to Skiin Co. and you hereby confirm that :

(a) prior to disclosing such Personal Data to us, you would have and had obtained consent from the individuals whose Personal Data are being disclosed to us, to:

(i) permit you to disclose the individuals’ Personal Data to Skiin Co. for the Purposes; and

(ii) permit Skiin Co. to collect, use, disclose and/or process the individuals’ Personal Data for the Purposes, as set out in paragraph 3 above;

(b) any Personal Data of individuals that you disclose to us is accurate; and

(c) you are validly acting on behalf of such individuals and that you have the authority of such individuals to provide their Personal Data to Skiin Co. and for Skiin Co. to collect, use, disclose and process such Personal Data for the Purposes.

5.0 Request For Access And/ Or Correction Of Personal Data

5.1 You may request to access and/or correct your Personal Data currently in our possession or control by submitting a written request to us. We will need enough information from you in order to ascertain your identity as well as the nature of your request, to deal with your request. Please submit your written request to skiincosmetics@gmail.com.

5.2 For a request to access Personal Data, once we have sufficient information from you to deal with the request, we will seek to provide you with the relevant Personal Data within 21 days. Where we are unable to respond to you within the said 21 days, we will notify you of the soonest possible time within which we can provide you with the information requested. The PDPA exempts certain types of Personal Data from being subject to your access request.

5.3 For a request to correct Personal Data, once we have sufficient information from you to deal with the request, we will deal with your request in compliance with the PDPA, including correct your Personal Data within 21 days. Where we are unable to do so within the said 21 days, we will notify you of the soonest practicable time within which we can make the correction. Note that the PDPA exempts certain types of Personal Data from being subject to your correction request as well as provides for situation(s) when correction need not be made by us despite your request.

5.4 We may also charge you a reasonable fee for the handling and processing of your requests to access your Personal Data. If so, we will provide you with a written estimate of the fee. Please note that we are not required to respond to or deal with your access request unless you have agreed to pay the fee. 

*In accordance with the terms of the Act, we have the right to charge a reasonable fee for the processing of any data access request.  The chargeable fee will be RM10 per hour (subject to a minimum retrieval fee of RM50) and takes into account the time needed for verifying, locating, retrieving, reviewing and copying the information requested as well as any other associated costs and expenses that may arise from conducting such retrieval.

6.0 Request To Withdraw Consent

6.1 You may withdraw your consent for the collection, use and/or disclosure of your Personal Data in our possession or under our control by submitting your request to skiincosmetics@gmail.com.

6.2 We will process your request within a reasonable time from such a request for withdrawal of consent being made, and will subsequently not collect, use and/or disclose your Personal Data in the manner stated in your request, unless the law or the PDPA allows us to.

6.3 However, your withdrawal of consent could result in certain legal consequences arising from such withdrawal. In this regard, depending on the extent of your withdrawal of consent for us to process your Personal Data, it may mean that we may not be able to fulfill the transaction you have entered into with us or continue with your relationship with us, or send you information that you have requested, as examples depending on the circumstances.

7.0 Protecting and Managing Your Personal Data

7.1 We will endeavour to take all reasonable steps to ensure your Personal Data is kept confidential and secure, and to take appropriate technical and organizational measures to prevent unlawful or accidental destruction, accidental loss, unauthorized disclosure or access or other unlawful forms of processing. We will not rent, trade, distribute or sell any Personal Data that you give us to any third party unless we receive your prior consent or applicable law permits the same.

7.2 We will put in place reasonable security arrangements to ensure that your Personal Data is adequately protected and secured. Appropriate security arrangements will be taken to prevent any unauthorized access, collection, use, disclosure, copying, modification, leakage, loss, damage and/or alteration of your Personal Data. However, we cannot assume responsibility for any unauthorized use of your Personal Data by third parties which are wholly attributable to factors beyond our control.

7.3 We will take reasonable efforts to ensure that your Personal Data is accurate and complete, if your Personal Data is likely to be used by us to make a decision that affects you, or disclosed to another organisation. However, this means that you must also update us of any changes in your Personal Data that you had initially provided us with. We will not be responsible for relying on inaccurate or incomplete Personal Data arising from you not updating us of any changes in your Personal Data that you had initially provided us with.

7.4 We will also put in place measures such that your Personal Data in our possession or under our control is destroyed and/or anonymized as soon as it is reasonable to assume that (i) the purpose for which that Personal Data was collected is no longer being served by the retention of such Personal Data; and (ii) retention is no longer necessary for any other legal or business purposes.


8.0 Registration Information

Our Site contains areas where you can submit information to us (such as our registration service), and we also have features (such as cookies and performance tracking technology) that automatically collect information from the visitors to our Site. During the registration process, you must provide us with a password, your name, address and a valid email address, etc. It is your responsibility to keep your password strictly confidential.

9.0 Changes to this Privacy Policy

Our privacy practices will be continuously assessed against new technologies, business practices and our customers’ needs. As we update and diversify our services, our Privacy Policy may evolve. Skiin Co. reserves the right to change its Privacy Policy at any time and notify you by posting an updated version of the policy on the Site. Please check the Site or send your request by email to skiincosmetics@gmail.com if you would like to receive the latest updated Privacy Policy.

10.0 Problems, queries or complaints

10.1 If you have any queries relating to our Privacy Policy, or if you wish to request for access to or correction of your Personal Data or to withdraw your consent, please contact or send your request to our Data Protection Officer by email to skiincosmetics@gmail.com.

10.2 You may also contact us at the details above if you have a complaint about how we have handled your Personal Data. We will investigate your complaint and will use reasonable endeavours to respond to you in writing as soon as possible.

11.0 General

11.1 Your consent that is given pursuant to this Privacy Policy is additional to and does not supersede any other consents that you provided to Skiin Co. with regard to processing of your Personal Data.

11.2 For the avoidance of doubt, in the event that Malaysia Personal Data protection law permits a company or organisation such as us to collect, use or disclose your Personal Data without your consent, such permission granted by the law shall continue to apply. 

 

 

DASAR PRIVASI

Dasar Privasi ini terpakai ke atas produk-produk, perkhidmatan-perkhidmatan dan laman(-laman) web yang disediakan, aplikasi(-aplikasi) mudah alih yang disediakan dan/atau perniagaan yang dijalankan oleh Skiin Co. (secara kolektif dan secara individu dirujuk sebagai “Skiin Co.”, “kami”) dan menjelaskan bagaimana kami mengendalikan Data Peribadi dan mematuhi kehendak Akta Perlindungan Data Peribadi Malaysia (“PDPA”). Skiin Co. memandang serius keselamatan dan privasi Data Peribadi pelanggan-pelanggannya dan pengguna-pengguna laman(-laman) webnya (laman(-laman) web dirujuk secara kolektif dan secara individu sebagai sebagai “Laman Web”).

Dasar Privasi ini akan membantu anda memahami bagaimana kami mengumpul, menggunakan, mendedahkan dan/atau memproses Data Peribadi yang telah anda bekalkan kepada kami atau yang kami miliki mengenai anda, dan bagi membantu anda membuat keputusan secara maklum sebelum membekalkan kami dengan apa-apa Data Peribadi anda. Perkataan “Data Peribadi” merujuk kepada maklumat yang berkaitan dengan anda yang dapat mengenalpasti diri anda, yang mana diberi maksud di dalam PDPA sebagai maklumat yang berkaitan dengan transaksi komersial, sama ada yang berkaitan secara langsung atau tidak langsung mengenai seseorang individu, yang dikenalpasti atau boleh dikenalpasti daripada maklumat tersebut, atau dari maklumat tersebut bersama maklumat-maklumat lain yang dimiliki atau mungkin dimiliki oleh sesebuah organisasi (“Data Peribadi”). Ini mungkin termasuk nama anda, alamat, nombor telefon, alamat e-mel, tarikh lahir, jantina, maklumat kad kredit, maklumat ‘Beauty Profile’, gambar-gambar, imej-imej peribadi, ID peranti, sistem operasi atau versi, maklumat mengenai pembelian atau pilihan anda, dan apa-apa maklumat lain yang dikumpul oleh kami di mana anda dapat dikenalpasti atau boleh dikenalpasti.

Sekiranya anda, pada bila-bila masa, mempunyai pertanyaan berkaitan dengan Dasar Privasi ini atau pertanyaan lain berkaitan dengan cara kami mengendali, melindungi dan/atau memproses Data Peribadi anda, sila hantarkan e-mel kepada Pegawai Perlindungan Data kami di skiincosmetics@gmail.com.

Dasar Privasi ini tertakluk kepada undang-undang Malaysia.

1.0 Pengumpulan Data Peribadi

1.1 Kami mungkin mengumpul Data Peribadi anda melalui pelbagai cara, termasuk tetapi tidak terhad kepada keadaan-keadaan di mana anda: · membekalkan Data Peribadi anda melalui Laman Web kami bagi tujuan pendaftaran dan pembukaan akaun;· mengambil bahagian dalam promosi atau fungsi-fungsi lain Laman Web; · membuat permintaan bagi maklumat produk atau perkhidmatan atau bagi menerima apa-apa pemasaran, promosi atau apa-apa jenis komunikasi yang lain;

  • memberikan penilaian dan ulasan anda terhadap produk sebagai pelanggan; · membuat pembelian menerusi cawangan atau Laman Web kami; · membuat pertanyaan atau maklumbalas menerusi Bahagian Pelanggan kami menerusi skiincosmetics@gmail.com; dan/atau · berinteraksi dengan staf penjualan atau kami.

1.2 Selain yang tersenarai di atas, kami mungkin juga akan mengunakan teknologi (seperti yang diterangkan dengan lebih lanjut di bawah) bagi mengumpul secara otomatis maklumat berkaitan dengan aktiviti anda dalam Laman Web, seperti yang terpakai:

  • Cookies · Flash Cookies · Web beacons, clear pixels, atau pixel tags · Analytical tags · Log pelayar web (Web server logs) · Teknologi geo-negara/rantau

1.2 Anda tidak diwajibkan untuk membekalkan apa-apa maklumat yang diminta oleh kami. Walaubagaimana pun, bergantung kepada situasi, dalam keadaan di mana anda tidak membekalkan Data Peribadi yang diminta oleh kami, kami mungkin tidak dapat memberikan anda produk atau perkhidmatan tertentu, atau menjalankan transaksi bersama anda, yang bergantung kepada pengumpulan, penggunaan atau pendedahan Data Peribadi anda.

2.0 Tujuan-Tujuan Pengumpulan, Penggunaan, Pendedahan Dan Pemprosesan Data Peribadi

2.1 Skiin Co. akan/mungkin akan mengumpul, mendedahkan dan/atau memproses Data Peribadi anda untuk mana-mana tujuan berikut:

(a) menjalankan, memudahkan, memproses dan/atau berurusan dalam apa-apa perkara yang berkaitan dengan penggunaan atau akses anda kepada Laman Web. Tanpa mengehadkan pemakaian am ini, sekiranya anda:

(i) mendapat akses kepada atau mendaftar masuk menggunakan butiran log masuk Laman Rangkaian Sosial, atau (ii) menggunakan mana-mana fungsi Laman Rangkaian Sosial seperti widget, plug-in dan pemberitahuan push pelayar, yang disediakan untuk anda di Laman Web kami,

(b) memantau, memproses dan/atau mengesan penggunaan anda di Laman Web bagi membolehkan pengalaman pelayaran laman web yang lebih lancar untuk anda, memudahkan atau menguruskan penggunaan Laman Web anda, dan/atau membantu kami dalam meningkatkan tahap pengalaman anda dalam menggunakan Laman Web;

(c) menilai dan memproses permintaan anda untuk pembelian dan/atau langganan produk dan/atau perkhidmatan kami;

(d) mendaftar anda sebagai pelanggan Skiin Co. dan/atau mengurus, memproses dan/atau menguruskan akaun yang mungkin anda buka dengan kami, termasuk untuk memudahkan transaksi atau aktiviti anda di Laman Web, atau transaksi atau aktiviti anda dengan kami;

(e) menjalankan, memudahkan, memproses dan/atau menguruskan hubungan anda dengan kami, apa-apa transaksi atau aktiviti yang dijalankan oleh anda di Laman Web atau di cawangan-cawangan kami. Ini termasuk memproses permohonan, pesanan dan transaksi pembayaran anda; melaksanakan transaksi dan pembekalan produk dan/atau perkhidmatan kepada anda menurut permintaan anda. Tanpa mengehadkan pemakaian am ini, sekiranya anda membuat pembelian untuk dihantarkan kepada penerima pihak ketiga, anda bersetuju bagi membolehkan kami mendedahkan Data Peribadi yang mengenal pasti anda, kepada penerima pihak ketiga tersebut (seperti, tetapi tidak terhad kepada, nama anda). Anda juga mengakui dan bersetuju bahawa penghantaran pembelian anda boleh melibatkan pendedahan Data Peribadi tertentu mengenai anda bagi membolehkan penghantaran dijalankan itu, contohnya nama dan butiran anda, yang boleh didedahkan di sampul bungkusan itu, pada sampul surat atau dokumen berkaitan penghantaran, di mana tergunapakai, yang boleh dilihat oleh pihak ketiga yang melihat bungkusan itu, sampul surat atau dokumen tersebut;

(f) memenuhi permintaan anda atau membalas apa-apa pertanyaan yang diberikan oleh (atau dikatakan telah diberikan oleh) anda atau bagi pihak anda termasuk membalas kepada pertanyaan khidmat pelanggan dan aduan; atau membalas kepada atau menguruskan interaksi anda dengan kami;

(g) menghubungi atau berkomunikasi dengan anda menerusi telefon/panggilan suara, mesej teks dan/atau mesej faks, e-mel dan/atau surat kiriman pos bagi tujuan menjalankan dan/atau menguruskan penggunaan anda di Laman Web, dan/atau akaun anda dengan kami, hubungan anda dengan kami atau mana-mana transaksi yang dibuat oleh anda bersama kami. Anda mengakui dan bersetuju bahawa komunikasi tersebut boleh dilakukan menerusi kiriman surat, dokumen atau notis kepada anda, yang boleh melibatkan pendedahan Data Peribadi tertentu mengenai anda untuk membolehkan penghantaran tersebut dan juga di kulit luar sampul surat /bungkusan;

(h) menyediakan perkhidmatan kepada anda sebagai pemegang akaun kami, pelanggan kami, ahli program(-program) kesetiaan kami atau atas permintaan anda; menguruskan atau mentadbir penyertaan anda dalam pertandingan, gamification, acara sosial yang dianjurkan oleh kami;

(i) berkongsi atau mendedahkan (atas budi bicara kami) cadangan, komen, maklum balas atau kandungan (termasuk audio, video dan lain-lain) (secara kolektif dirujuk sebagai "Maklum Balas") yang diberikan anda melalui Laman Rangkaian Sosial, Laman Web atau kepada kami (termasuk di cawangan-cawangan kami), pengguna-pengguna lain Laman Web ini atau dengan orang ramai, bagi tujuan publisiti dan/atau promosi bagi tujuan pemasaran atau mempamerkan perniagaan Skiin Co., dan/atau untuk mendapatkan pelanggan, dan/atau untuk tujuan menyediakan Maklum Balas anda kepada orang ramai yang mungkin berguna dalam keputusan pembelian orang ramai atau untuk maklumat orang ramai atau sebaliknya. Ini termasuk apabila kami mendedahkan nama anda bersama dengan Maklum Balas anda. Tanpa mengehadkan pemakaian am ini, dalam keadaan di atas, Maklum Balas dan nama anda boleh/akan diterbitkan atau dikongsikan oleh kami di platform media awam seperti akhbar, Internet, dalam laporan tahunan kami (termasuk kumpulan syarikat kami) (jika ada) dan lain-lain, dan/atau sebagai sebahagian daripada koleteral/bahan pemasaran Skiin Co. atau video korporat untuk didedahkan kepada orang ramai, dan anda dengan ini bersetuju kepada pendedahan tersebut. Jangan berikan Maklum Balas kepada kami sekiranya anda tidak mahu Maklum Balas tersebut didedahkan kepada orang ramai. Sekiranya anda ingin memberi Maklum Balas anda tanpa ia didedahkan kepada orang ramai, sila hantarkan e-mel kepada Bahagian Khidmat Pelanggan kami di skiincosmetics@gmail.com secara berasingan dan menamakan subjek e-mel anda dengan menggunakan perkataan "Sulit";

(j) menjalankan semakan sewajarnya atau aktiviti pemeriksaan lain (termasuk pemeriksaan latar belakang) mengikut kehendak undang-undang atau kawal selia (sama ada di Malaysia atau negara/rantau asing) yang tergunapakai kepada kami atau syarikat gabungan/syarikat berkaitan dengan kami, keperluan atau garis panduan pihak berkuasa kerajaan (sama ada Malaysia atau negara/rantau asing) yang kami telah kenal pasti akan terpakai ke atas kami atau syarikat gabungan/syarikat berkaitan dengan kami, dan/atau prosedur pengurusan risiko kami yang mungkin dikehendaki undang-undang (sama ada Malaysia atau negara/rantau asing) ataupun yang mungkin telah ditetapkan oleh kami atau syarikat gabungan/syarikat berkaitan dengan kami;

(k) untuk mencegah atau menyiasat sebarang penipuan, aktiviti haram atau peninggalan atau salah laku, sama ada terdapat atau tidak pengesyakian terhadap perkara yang tersebut di atas; menguruskan dan/atau menyiasat aduan;

(l) mematuhi atau memenuhi kehendak mana-mana undang-undang, perintah mahkamah, perintah badan pengawal selia, keperluan yang ditetapkan badan kerajaan atau pengawal selia bagi mana-mana bidang kuasa yang terpakai kepada kami atau syarikat gabungan/syarikat berkaitan dengan kami, termasuk memenuhi keperluan untuk membuat pendedahan di bawah keperluan mana-mana undang-undang yang mengikat kami atau kumpulan syarikat /syarikat berkaitan dengan kami, dan/atau bagi tujuan apa-apa garis panduan yang dikeluarkan oleh pihak mengawal selia atau lain-lain pihak berkuasa (sama ada di Malaysia atau di tempat lain), yang mana kami atau syarikat gabungan/syarikat berkaitan dengan kami dikehendaki untuk patuhi;

(m) mematuhi atau memenuhi kehendak atau arahan mana-mana pihak berkuasa kerajaan (sama ada di Malaysia atau negara/rantau asing) yang kami perlu patuhi; atau menjawab kepada permintaan maklumat daripada agensi-agensi awam, kementerian, badan berkanun atau pihak-pihak berkuasa sepertinya (termasuk tetapi tidak terhad kepada Jabatan Kastam dan Kementerian Kesihatan) (sama ada di Malaysia atau negara/rantau asing). Bagi mengelakkan sebarang keraguan, ini bermaksud bahawa kami boleh/akan mendedahkan Data Peribadi anda kepada pihak-pihak tersebut atas permintaan atau arahan mereka;

(n) menjalankan penyelidikan (termasuk penyelidikan pelanggan), kaji selidik, tinjauan pasaran, analisis dan/atau aktiviti pembangunan (termasuk tetapi tidak terhad kepada analisis data, kajian dan/atau pemprofilan) untuk meningkatkan tahap perkhidmatan dan kemudahan kami, atau untuk meningkatkan pemahaman kami terhadap minat, isu-isu kebimbangan dan keutamaan anda, dalam usaha untuk meningkatkan tahap interaksi berterusan antara anda dan kami, berkaitan atau berhubung dengan Laman Web ini, atau meningkatkan tahap mana-mana produk atau perkhidmatan kami. Tanpa mengehadkan pemakaian am ini, kami mungkin/akan dalam situasi tertentu menghantar kaji selidik atau meminta kajian temu bual secara bersemuka dengan anda, melalui emel atau kiriman pos;

(o) menyimpan, hosting, membuat back-up Data Peribadi anda (sama ada bagi tujuan pemulihan bencana atau sebaliknya), sama ada di dalam atau di luar Malaysia;

(p) memudahkan, menguruskan dan/atau mentadbir audit(-audit) luaran atau audit(-audit) dalaman perniagaan Skiin Co. atau kumpulan syarikat /syarikat berkaitan dengan kami;

(q) bagi tujuan pemasaran di mana kami akan memberikan anda maklumat pemasaran, pengiklanan dan promosi, bahan-bahan dan/atau dokumen berkenaan dengan produk, pertandingan, perkhidmatan dan/atau acara (termasuk yang dianjurkan oleh organisasi pihak ketiga yang bekerjasama dengan Skiin Co.) di mana Skiin Co. (termasuk, syarikat gabungan/syarikat berkaitan dengan kami) atau organisasi pihak ketiga mungkin menjual, memasarkan, menawarkan, menganjurkan, terlibat dalam atau mempromosikan, sama ada produk, perkhidmatan dan/atau acara telah sedia ada atau akan diadakan pada masa akan datang:

(i) melalui kiriman pos, penghantaran elektronik ke alamat(-alamat) e-mel anda, pemberitahuan push, lain-lain bentuk pemberitahuan dalam App atau dengan memanfaatkan teknologi lain (seperti teknologi geo-negara/rantau) untuk App kami melalui peranti(-peranti) mudah alih anda atau teknologi lain di dalam komputer anda, dan/atau melalui lain-lain cara komunikasi, yang mematuhi PDPA. Anda boleh memilih keluar atau menarik diri daripada fungsi ini pada bila-bila masa dengan menghantar e-mel kepada Pegawai Perlindungan Data kami. Bagi mengelakkan sebarang keraguan, berlainan daripada (ii) di bawah, permohonan atau penerimaan atau persetujuan anda kepada Dasar Privasi ini merupakan persetujuan anda bagi subperenggan (i) ini; dan/atau

(ii) jika anda telah, secara berasingan, memberi persetujuan anda secara nyata, kepada satu atau lebih daripada cara komunikasi panggilan suara, mesej teks atau faks, ke nombor telefon Malaysia anda, yang mematuhi keperluan PDPA.

Bagi mengelakkan sebarang keraguan, subperenggan ini adalah tanpa prejudis kepada subperenggan (n) di atas yang mana anda dengan ini bersetuju untuk kami menghubungi anda bagi tujuan kaji selidik, yang mana anda kemudiannya boleh memilih keluar daripadanya dengan menghantar notis kepada Pegawai Perlindungan Data kami;

(r) berurusan dengan dan/atau memudahkan transaksi aset perniagaan atau transaksi aset perniagaan yang berpotensi, di mana transaksi itu melibatkan Skiin Co. sebagai peserta atau hanya syarikat gabungan/syarikat berkaitan dengan Skiin Co. sebagai salah satu peserta atau melibatkan Skiin Co. dan/atau mana-mana satu atau lebih syarikat gabungan/syarikat berkaitan dengan Skiin Co. sebagai peserta(-peserta), dan mungkin terdapat organisasi-organisasi pihak ketiga yang lain yang menyertai transaksi tersebut. "transaksi aset perniagaan" bermaksud pembelian, penjualan, pajakan, penggabungan atau penyatuan atau mana-mana pemerolehan, pelupusan atau pembiayaan sesebuah organisasi atau sebahagian daripada organisasi atau mana-mana perniagaan atau aset organisasi;

(s) untuk melaksanakan dan mengekalkan sistem teknologi maklumat kami, termasuk untuk menyimpan dan memproses Data Peribadi dalam pangkalan data komputer dan server yang terletak di dalam dan di luar Malaysia;

(t) penganonimkan (anonymization) Data Peribadi anda. Dalam hal ini, anda mengakui bahawa Data Peribadi yang telah dianonimikan tidak lagi termasuk di bawah maksud Data Peribadi dan keperluan PDPA tidak lagi terpakai kepada data anonim itu;

(u) bagi tujuan penyimpanan rekod dan penghasillan statistik dan penyelidikan untuk laporan dalaman dan/atau laporan yang dikehendaki undang-undang dan/atau keperluan penyimpanan rekod, bagi Skiin Co. atau syarikat gabungan/syarikat berkaitan dengannya; dan

(v) bagi tujuan laporan Skiin Co., Kumpulan Syarikat Skiin Co. atau syarikat induk Skiin Co. termasuk tetapi tidak terhad kepada laporan berkenaan prestasi perniagaan Skiin Co. ("Syarikat-Syarikat Kumpulan Skiin Co." bermaksud Skiin Co., syarikat gabungan, syarikat berkaitan dan syarikat bersekutu di seluruh dunia);

(tujuan-tujuan yang dinyatakan dalam perenggan 3.1 di atas akan dirujuk secara kolektif sebagai “Tujuan-Tujuan”).

2.2 Bagi mengelakkan sebarang keraguan, anda mengakui dan bersetuju dengan perkongsian maklumat anonim oleh Skiin Co. seperti, tetapi tidak terhad kepada, dalam keadaan-keadaan berikut. Bagi mengelakkan lagi keraguan, PDPA tidak akan terpakai ke atas data anonim yang tidak mengenal pasti individu dan PDPA tidak membekalkan anda dengan hak untuk membantah kepada pengendalian atau pemprosesan data anonim oleh organisasi:

(a) Maklumat agregat. Kami mungkin akan mengkongsikan maklumat agregat anonim tentang pelanggan kami dengan pengiklan dan rakan kongsi pemasaran;

(b) Pengiklanan berdasarkan tingkah laku. Pihak ketiga boleh menggunakan teknologi untuk mengumpul maklumat anonim mengenai penggunaan anda di dalam Laman Web bagi menyediakan pengiklanan tentang produk dan perkhidmatan yang disesuaikan dengan minat anda. Iklan-iklan ini boleh disiarkan sama ada semasa anda menggunakan Laman Web, atau menggunakan Internet atau peranti mudah alih anda untuk melawat laman-laman web lain.

3.0 Perkongsian dan Pendedahan Maklumat Peribadi

3.1 Skiin Co. mungkin/akan perlu mendedahkan Data Peribadi anda kepada pihak ketiga, sama ada di dalam atau di luar Malaysia, untuk satu atau lebih daripada Tujuan-Tujuan di atas, oleh itu pihak ketiga akan memproses Data Peribadi anda untuk satu atau lebih daripada Tujuan-Tujuan di atas. Bagi tujuan ini, anda dengan ini mengakui, bersetuju dan memberi keizinan bahawa kami dibenarkan untuk mendedahkan Data Peribadi anda kepada pihak ketiga tersebut (sama ada di dalam atau di luar Malaysia) untuk satu atau lebih daripada Tujuan-Tujuan di atas dan untuk pihak ketiga tersebut kemudiannya mengumpul, menggunakan, mendedahkan dan/atau memproses Data Peribadi anda untuk satu atau lebih daripada Tujuan-Tujuan di atas. Tanpa mengehadkan pemakaian awam perenggan ini atau perenggan 3, pihak ketiga tersebut termasuk:

(a) syarikat-syarikat berkaitan dan syarikat-syarikat gabungan kami sama ada di Malaysia atau di luar negara/rantau termasuk negara-negara dan rantau-rantau yang disenaraikan di Lampiran A kepada Dasar Privasi ini;

(b) mana-mana ejen, kontraktor atau pembekal perkhidmatan pihak ketiga yang memproses atau akan memproses Data Peribadi anda bagi pihak kami atau sebaliknya, termasuk tetapi tidak terhad kepada pihak-pihak yang menyediakan perkhidmatan pentadbiran atau perkhidmatan lain kepada kami seperti pusat kiriman pos, pusat panggilan, syarikat-syarikat telekomunikasi, syarikat-syarikat logistik, syarikat-syarikat teknologi maklumat dan pusat data;

(c) rakan-rakan perniagaan kami;

(d) mana-mana pemegang serahhak atau penerima pindahan, sama ada sebenarnya atau yang dicadangkan, bagi perniagaan Skiin Co., atau entiti gabungan sekiranya Skiin Co. digabungkan untuk mewujudkan entiti gabungan itu;

(e) mana-mana pihak yang mana pededahan sedemikian dikehendaki oleh undang-undang atau diperlukan oleh badan pengawal selia atau menurut perintah mahkamah;

(f) pihak ketiga yang mana pendedahan oleh Skiin Co. adalah untuk satu atau lebih daripada Tujuan-Tujuan di atas dan pihak ketiga tersebut seterusnya akan mengumpul dan memproses Data Peribadi anda untuk satu atau lebih daripada Tujuan-Tujuan di atas.

3.2 Kami akan memberikan pembekal perkhidmatan pilihan kami dengan maklumat yang mereka perlukan untuk menjalankan perkhidmatan mereka dan bekerjasama dengan mereka untuk menghormati dan melindungi Data Peribadi anda. Kami mengenakan syarat kepada pembekal perkhidmatan kami supaya mematuhi garis panduan privasi yang ketat dan tidak menggunakan Data Peribadi anda untuk tujuan yang tidak dibenarkan.

3.3 Di mana Data Peribadi anda akan dipindah keluar dari Malaysia, kami akan mematuhi PDPA dalam berbuat demikian. Ini termasuk mengambil langkah-langkah yang munasabah dalam memastikan bahawa organisasi luar negara/rantau yang menerima Data Peribadi tersebut terikat dengan kewajipan-kewajipan yang berkuatkuasa undang-undang untuk menyediakan perlindungan kepada Data Peribadi yang dipindahkan tersebut berdasarkan standard perlindungan yang sekurang-kurangnya setaraf dengan standard perlindungan di bawah PDPA.

4.0 Peruntukan Data Peribadi Pihak Ketiga Oleh Anda

4.1 Sekiranya anda membekalkan Skiin Co. dengan Data Peribadi individu(-individu) selain daripada diri anda sendiri, anda memberi representasi dan jaminan kepada Skiin Co. bahawa, dan anda dengan ini mengesahkan bahawa :

(a) sebelum mendedahkan Data Peribadi tersebut kepada kami, anda berniat dan telah mendapatkan persetujuan daripada individu-individu tersebut yang mana Data Peribadi didedahkan kepada kami, untuk:

(i) membenarkan anda untuk mendedahkan Data Peribadi individu tersebut kepada Skiin Co. bagi Tujuan-Tujuan di atas; dan

(ii) membenarkan Skiin Co. untuk mengumpul, menggunakan, mendedahkan dan/atau memproses Data Peribadi individu-individu tersebut untuk Tujuan-Tujuan sebagaimana yang dinyatakan dalam perenggan 3 di atas;

(b) Data Peribadi individu-individu yang anda mendedahkan kepada kami adalah tepat; dan

(c) anda bertindak secara sah bagi pihak individu-individu tersebut dan bahawa anda telah diberi kuasa oleh individu-individu tersebut untuk membekalkan Data Peribadi mereka kepada Skiin Co. dan untuk Skiin Co. mengumpul, menggunakan, mendedahkan dan memproses Data Peribadi itu bagi Tujuan-Tujuan tersebut.

5.0 Permintaan untuk Akses dan/atau Pembetulan Data Peribadi

5.1 Anda boleh meminta untuk mengakses dan/atau membetulkan Data Peribadi anda yang pada masa ini berada dalam milikan atau kawalan kami dengan mengemukakan satu permintaan bertulis kepada kami. Kami memerlukan maklumat yang cukup daripada anda untuk memastikan identiti anda dan juga sifat permintaan anda, untuk menguruskan permintaan anda. Sila hantarkan permintaan bertulis anda kepada skiincosmetics@gmail.com.

5.2 Bagi permintaan untuk mengakses Data Peribadi, setelah kami menerima maklumat yang mencukupi daripada anda untuk menguruskan permintaan tersebut, kami akan berusaha untuk membekalkan anda dengan Data Peribadi yang berkaitan dalam tempoh masa 21 hari. Sekiranya kami tidak dapat memberi jawapan kepada anda dalam tempoh 21 hari tersebut, kami akan memberitahu anda tempoh masa terawal yang kami perlukan bagi membekalkan anda dengan maklumat yang diminta. PDPA mengecualikan jenis-jenis Data Peribadi tertentu daripada permintaan akses anda.

5.3 Bagi permintaan untuk membetulkan Data Peribadi, setelah kami menerima maklumat yang mencukupi daripada anda untuk menguruskan permintaan tersebut, kami akan berusaha untuk menguruskan permintaan anda berdasarkan peruntukan PDPA, termasuk membetulkan Data Peribadi anda dalam tempoh masa 21 hari. Sekiranya kami tidak dapat berbuat sedemikian dalam tempoh masa 21 hari tersebut, kami akan memberitahu anda tempoh masa terawal pembetulan tersebut dapat dilaksanakan. Harap maklum bahawa PDPA mengecualikan jenis-jenis Data Peribadi tertentu daripada permintaan pembetulan anda dan juga memperuntukkan keadaan(-keadaan) di mana pembetulan tidak perlu dibuat oleh kami walaupun permintaan anda telah diterima.

5.4 Kami juga mungkin mengenakan bayaran yang munasabah untuk pengendalian dan pemprosesan permintaan anda untuk mengakses Data Peribadi anda. Jika sedemikian, kami akan memberikan anda anggaran kos bayaran secara bertulis. Harap maklum bahawa kami tidak perlu membalas atau menguruskan permintaan mengakses anda melainkan anda bersetuju untuk membayar bayaran tersebut.

* Selaras dengan syarat-syarat PDPA, kami mempunyai hak untuk mengenakan bayaran yang munasabah untuk memproses sebarang permintaan akses data.  Yuran dikenakan sebanyak RM10 sejam (tertakluk kepada yuran minimum perolehan semula sebanyak RM50) dan mengambil kira masa yang diperlukan untuk mengesahkan , mencari , memperolehi semula , menyemak dan menyalin maklumat yang diminta serta sebarang kos lain yang berkaitan dan perbelanjaan yang mungkin timbul daripada melaksanakan perolehan semula yang sedemikian . 

6.0 Permintaan Untuk Menarik Balik Persetujuan

6.1 Anda boleh menarik balik persetujuan anda terhadap pengumpulan, penggunaan dan/atau pendedahan Data Peribadi anda yang berada di dalam milikan kami atau di bawah kawalan kami dengan mengemukakan permintaan anda kepada skiincosmetics@gmail.com.

6.2 Kami akan memproses permintaan anda dalam tempoh masa yang munasabah dari tarikh permintaan untuk menarik balik persetujuan dibuat, dan kemudiannya kami tidak akan mengumpul, menggunakan dan/atau mendedahkan Data Peribadi anda sepertimana yang dinyatakan dalam permintaan anda, melainkan jika kami dibenarkan untuk berbuat demikian oleh undang-undang atau PDPA.

6.3 Walau bagaimanapun, penarikan balik persetujuan anda boleh menyebabkan kesan undang-undang tertentu yang mungkin timbul akibat penarikan balik tersebut. Dalam hal ini, bergantung kepada sejauh mana penarikan balik persetujuan untuk kami memproses Data Peribadi anda, ia mungkin bermakna bahawa, sebagai contoh, kami tidak boleh memenuhi transaksi yang dibuat oleh anda dengan kami atau meneruskan hubungan anda dengan kami, atau menghantar anda maklumat yang diminta oleh anda, yang mana bergantung kepada keadaan.

7.0 Melindungi dan Menguruskan Data Peribadi Anda

7.1 Kami akan berusaha untuk mengambil semua langkah-langkah yang munasabah bagi memastikan Data Peribadi anda disimpan secara sulit dan selamat, dan akan mengambil langkah-langkah teknikal dan organisasi yang sesuai untuk mengelakkan kemusnahan yang menyalahi undang-undang atau kemusnahan tak sengaja, kerugian tak sengaja, pendedahan atau akses yang tidak dibenarkan atau lain-lain bentuk pemprosesan yang menyalahi undang-undang. Kami tidak akan menyewakan, mendagang, mengedar atau menjual mana-mana Data Peribadi yang anda berikan kepada kami kepada mana-mana pihak ketiga melainkan kami telah menerima kebenaran anda atau sekiranya undang-undang membenarkannya.

7.2 Kita akan menyediakan aturan keselamatan yang munasabah untuk memastikan bahawa Data Peribadi anda dilindungi secukupnya dan terjamin. Aturan keselamatan yang munasabah akan diambil untuk mengelakkan apa-apa akses, pengumpulan, penggunaan, pendedahan, penyalinan, pengubahsuaian, kebocoran, kehilangan, kerosakan dan/atau perubahan yang tidak dibenarkan atas Data Peribadi anda. Walau bagaimanapun, kami tidak akan bertanggungjawab bagi apa-apa penggunaan Data Peribadi anda yang tidak dibenarkan oleh pihak ketiga yang berpunca sepenuhnya oleh faktor-faktor di luar kawalan kami.

7.3 Kami akan mengambil langkah-langkah munasabah untuk memastikan bahawa Data Peribadi anda adalah tepat dan lengkap, sekiranya Data Peribadi anda berkemungkinan akan digunakan oleh kami untuk membuat keputusan yang akan memberi kesan kepada anda, atau didedahkan kepada organisasi lain. Walau bagaimanapun, ini bermaksud bahawa anda juga perlu memaklumkan kami tentang sebarang perubahan kepada Data Peribadi anda yang telah pada mulanya diberikan kepada kami oleh anda. Kami tidak akan bertanggungjawab atas pergantungan kepada Data Peribadi yang tidak tepat atau tidak lengkap akibat daripada kegagalan anda untuk memaklumkan kami tentang perubahan dalam Data Peribadi anda yang telah pada mulanya diberikan kepada kami.

7.4 Kami juga akan menetapkan langkah-langkah supaya Data Peribadi anda yang berada dalam milikan kami atau di bawah kawalan kami dimusnahkan dan/atau dianonimkan sebaik sahaja ia adalah munasabah untuk menganggap bahawa (i) tujuan Data Peribadi tersebut dikumpul tidak lagi dipenuhi dengan penyimpanan Data Peribadi tersebut; dan (ii) penyimpanan tidak lagi diperlukan bagi apa-apa tujuan undang-undang atau perniagaan lain.

8.0 Maklumat Pendaftaran

Laman Web kami mengandungi kawasan di mana anda boleh menghantar maklumat kepada kami (seperti perkhidmatan pendaftaran kami), dan kami juga mempunyai ciri-ciri (seperti cookies dan teknologi pengesanan prestasi) yang secara automatik mengumpul maklumat dari pelawat-pelawat ke Laman Web kami. Semasa proses pendaftaran, anda perlu memberikan kami kata laluan, nama anda, alamat dan alamat e-mel yang sah, dan lain-lain. Ia adalah tanggungjawab anda untuk mengekalkan kata laluan anda sebagai rahsia.

9.0 Pindaan kepada Dasar Privasi ini

Amalan-amalan privasi kami akan dinilai secara berterusan selaras dengan pembangunan teknologi baru, amalan perniagaan dan keperluan pelanggan-pelanggan kami. Apabila kami mengemaskini dan mempelbagaikan perkhidmatan kami, Dasar Privasi kami mungkin akan berubah. Skiin Co. berhak untuk meminda Dasar Privasi ini pada bila-bila masa dan memaklumkan anda melalui penyiaran versi terkini dasar ini di Laman Web. Sila semak Laman Web atau hantarkan permintaan anda melalui e-mel kepada skiincosmetics@gmail.com sekiranya anda ingin menerima Dasar Privasi yang dikemaskini dan terkini.

10.0 Masalah, pertanyaan atau aduan

10.1 Sekiranya anda ada sebarang pertanyaan berkaitan dengan Dasar Privasi kami, atau jika anda ingin meminta untuk mengakses atau membetulkan Data Peribadi anda atau untuk menarik balik persetujuan anda, sila hubungi kami atau hantar permintaan anda kepada Pegawai Perlindungan Data kami melalui e-mel kepada skiincosmetics@gmail.com.

10.2 Anda juga boleh menghubungi kami melalui maklumat di atas sekiranya anda mempunyai sebarang aduan mengenai cara kami mengendalikan Data Peribadi anda. Kami akan menyiasat aduan anda dan akan menggunakan usaha yang munasabah untuk memberi maklum balas kepada anda secara bertulis dengan kadar secepat mungkin.

11.0 Perkara Umum

11.1 Persetujuan yang diberikan oleh anda selaras dengan Dasar Privasi ini adalah sebagai tambahan kepada dan tidak menggantikan mana-mana persetujuan lain yang telah anda berikan kepada Skiin Co. berkenaan dengan pemprosesan Data Peribadi anda.

11.2 Bagi mengelakkan sebarang keraguan, sekiranya undang-undang Perlindungan Data Peribadi Malaysia membenarkan syarikat atau organisasi seperti kami untuk mengumpul, menggunakan atau mendedahkan Data Peribadi anda tanpa persetujuan anda, kebenaran yang diberikan oleh undang-undang itu akan terus terpakai.